5 tips voor beginnende drone vliegers

5 tips voor beginnende drone vliegers
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 
Heb je net een drone gekregen voor Sinterklaas of voor kerst? Je wilt meteen gaan vliegen met je drone? Lees dan voor je gaat vliegen eerst onze handige tips!


De drone is een mooi apparaat waar iedereen mee kan vliegen, alleen als er wat mis gaat, weten veel mensen niet wat ze moeten doen. Daarom hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet zodat jij leert om veilig te vliegen met jouw nieuwe drone.

DIT PLAATJE
Tip 1 Ken je drone
Vlieg niet voordat je de gebruikershandleiding hebt gelezen. In de handleiding staan veel handige tips, daarnaast staat erin wat je moet doen in bepaalde situaties. Dus waar je rekening mee moet houden, maar vooral ook wat je drone wel en niet kan, je drone kan namelijk niet alles.

Tip 2 Vlieg alleen in goed weer
Eigenlijk spreekt deze voor zich: vlieg niet in harde wind of in regen. Je drone is hoogstwaarschijnlijk niet waterdicht, regen gaat dus niet goed samen met alle elektronica die in je drone zit! Mist valt ook onder vochtige omstandigheden. Mist is namelijk een wolk en een wolk zit vol met water, ga je hier in vliegen dan loop je het risico dat je drone nat wordt en er korstluiting ontstaat in je drone. Daarnaarst is vliegen in harde wind ook niet aan te raden in het begin, in je handleiding staat tot welke windsnelheid je drone nog kan vliegen. Houd bij de windsnelheid rekening met dat je de drone wellicht wel goed in de lucht kan houden, maar dat landen erg lastig kan worden. Tijdens de landing loop je het gevaar dat de drone om kan vallen, wat je algauw een propeller of een motor kan kosten.

Tip 3 Vlieg in veilige omgevingen
Zoek het gevaar niet op, hoewel een drone niet snel schade aan zal kunnen richten kan het wel indirect schade toedienen. Een paar punten waar je je aan moet houden als je wilt gaan vliegen:

 • Vlieg niet boven mensen en blijf horizontaal 150 meter bij mensen uit de buurt
 • Vlieg niet boven gebouwen en blijf hier 50 meter van uit de buurt (van alle bebouwing)
  bebouwing pic
 • Vlieg niet in een CTR zone (bekijk DEZE pagina voor meer informatie waar deze zones zijn)
 • Vlieg niet boven snelwegen of wegen waar harder dan 60 km/u gereden wordt
 • Vlieg niet verder dan 500 meter met je drone bij jezelf vandaan en verlies je drone niet uit het oog
  stad rgg
 • Vlieg niet commercieel, wil je dit wel doen moet je gecertificeerd zijn
 • Vlieg niet hoger dan 120 meter
  hoogter
 • Niet in het donker vliegen, is de zon onder dan mag je niet meer vliegen
  overdagf

Tip 4 Vetrouw niet 100% op je GPS
Bijna elke drone heeft wel de optie om zelf terug te vliegen naar waar hij is opgestegen echter moet de locatie dan wel kloppen. Als je locatie bijvoorbeeld staat ingesteld in Amerika vliegt je drone rustig naar Amerika en ben je hem kwijt. Het kan veel oorzaken hebben dat je locatie niet klopt, een van de meest voorkomende is een storing in je GPS. Dit kan komen doordat er bijvoorbeeld een zonexplosie is geweest en je GPS meer moeite heeft om een goede "GPS lock" te krijgen. Als je GPS geen goede "GPS Lock" heeft, kan de positie niet goed bepaald worden en kan het dus zomaar zijn dat wanneer je drone in RTH (Return To Home) schiet hij niet terugvliegt naar jou maar naar China vliegt!

Tip 5 Stel je Return To Home (RTH) goed in
Volgend op onze vierde tip, stel je RTH goed in! Stel je bent lekker aan het vliegen en opeens verlies je verbinding met je drone omdat deze achter een object is beland. Op zo'n moment vliegt je drone automatisch terug naar het punt waar je hem hebt laten opstijgen. Echter is de drone niet super slim en kan hij niet kijken waar hij vliegt. Een voorbeeld: 

De return to home is hier ingesteld op laten we zeggen 50 meter, maar het object is 80 meter hoog, zoals je ziet vliegt de drone er tegenaan. Had de piloot zijn RTH ingesteld op 100 meter, was de drone omhoog gegaan en over het object heen gevlogen. Een goede tip dus: denk na wat je wilt gaan doen voordat je de lucht in gaat en stel hier je RTH hoogte goed op in!

Wij wensen je veel plezier met jouw nieuwe drone, mochten je nog vragen hebben dan horen wij deze uiteraard graag!

(Laatste tip, print het onderstaande overzicht uit en zorg dat je deze altijd bij je hebt zodat je niks vergeet)

IenM Infographic Drones RGB 770x1850ee

Auteur
Niels
Author: NielsEmail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
CEO
Ik houd van drones, de techniek en uiteraard wat je er mee kan!