Aanpassing hobby drone regeling

Aanpassing hobby drone regeling
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

1 mei is er een nieuwe aanpassing voorstel gekomen van staatssecretaris Dijksma. Zij laat dit weten aan de Tweede Kamer.

De voorgenomen nieuwe regelgeving voor recreatieve dronevliegers houdt onder andere een nieuwe maximum vlieghoogte van 50 meter in, en mag de drone nog maar 100 meter van je verwijderd zijn. Deze regels zijn vergelijkbaar met die van het ROC-Light, echter mag je hier als extra wel geld mee verdienen met je vluchten.

Via een internetconsultatie is het mogelijk om te reageren op de voorgenomen wijzigingen, alhoewel het merendeel van de regeling al vaststaat. De voorgenomen beperking van de regeling modelvliegen komt niet helemaal uit de lucht vallen. Toen de ROC-light regeling op 1 juli 2016 werd geïntroduceerd, was er al sprake van dat voor particulieren op een gegeven moment dezelfde limieten zouden gaan gelden als voor mensen die hun ROC-Light hebben gehaald.
Volgens de nieuwe regels gaat de maximale vlieghoogte voor particulieren omlaag naar 50 meter. Dit was 120 meter. Verder komt er een beperking van de maximale afstand van de drone ten opzichte van de bestuurder, namelijk 100 meter. Voorheen was er geen maximale afstand, zolang de drone maar in het zicht bleef. Verder moet men in de toekomst 50 meter afstand houden van bebouwing, wegen, spoorlijnen etc. Alleen op modelvliegterreinen kan men hoger en verder vliegen dan die 50 respectievelijk 100 meter.

Zoals dat altijd mogelijk is in Nederland kan bij elke wets aanpassing het publiek reageren en hun mening geven. DIt wordt gedaan door middel van een internetconsulatie. Die is geopend tot 29 mei. Maar wie denkt zich nog uit te kunnen spreken tegen de voorgenomen restricties qua vlieghoogte en horizontale afstand komt bedrogen uit: dat deel van de regeling is namelijk al vastgesteld. Het enige onderdeel waar men op kan reageren betreft een uitzondering voor het vliegen met drones op modelvliegvelden. Het ministerie denkt dat er met de nieuwe regelgeving “minder meldingen gaan komen van vluchten met drones in de buurt van bemande luchtvaartuigen.” Voor modelvliegers verwacht men dat “zij hun hobby onder de juiste operationele condities kunnen uitvoeren en meer ruimte hebben om deze hobby uit te oefenen.”

Het is verder ook maar afwachten of drone vliegers zich hier ook echt aan gaan houden. Dit omdat de handhaving nog steeds niet voldoende aanwezig en ook de communicatie van het naar buiten brengen van nieuwe regels door de overheid te kort schiet. Het is te hopen dat er in de loop van 2018 of 2019 vanuit Europa op een goed moment een wat meer realistische regelgeving komt, die beter aansluit op de wensen van recreatieve dronevliegers en de profesionals.

Wat er veranderd voor de profesionele dronevliegers (ROC houders) voor hen verdwijnt de meldplicht aan de burgemeester van de gemeente waar een vlucht zal worden uitgevoerd, en hoeft er geen NOTAM meer te worden ingediend. De nieuwe regelgeving zal zoals elk jaar ingaan op 1 juli van het jaar. (1 juli 2017)

Auteur
Niels Voorn
Author: Niels VoornEmail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
CEO
Ik houd van drones, de techniek en uiteraard wat je er mee kan!