Vliegen met je drone boven de piste, mag dat?

Vliegen met je drone boven de piste, mag dat?
Vliegen met je drone boven de piste, mag dat? - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 
Wij krijgen regelmatig de vraag: "Moet ik een vergunning aanvragen om op de piste met een drone te vliegen?" Ben jij ook benieuwd of het nu wel of niet mag?

Elk jaar gaan er heel wat Nederlanders op vakantie met hun drone om de mooie ski vakantie van boven te filmen, wat veel mensen zich niet afvragen is, of dit nu wel mag? Het is eigenlijk een vrij makkelijk antwoord: Nee, je mag niet overal zomaar vliegen met je drone boven een piste.

Europa

Frankrijk

Als voorbeeld, je wilt naar Val Thorens, Frankrijk.
Om boven het dorp Val Thornes met een drone te vliegen moet je een ontheffing aanvragen, maar wil jij in het skigebied, The 3 Valleys (Les Trois Vallées) vliegen met je drone dan krijg je hier geen ontheffing voor.
Volgens de officiële regelgeving van de luchtvaartautoriteiten moet de gebruiker van een drone klasse A (vliegen binnen het zicht van de operator) beschikken over een Franse drone licentie. Ook moet je drone voorzien zijn van een PH-registratie. Drones boven de 5KG mogen niet zonder ontheffing en/of vliegbrevet gevlogen worden. Verder dien je 150 meter van bewoonde gebieden of dicht bevolkte gebieden afstand te blijven.
Het is zo goed als overal verboden om boven mensenmenigtes te vliegen, dus boven de druk bevolkte skipistes van Val Thorens in Frankrijk is het zeker niet toegestaan. Alleen (speelgoed)drones die minder dan 250 gram wegen vallen buiten deze classificering en het CTR verbod. Hiermee mag je overal tot een maximale hoogte van 30 meter vliegen. Pistebeheerders kunnen hun eigen strengere regels toepassen en ook deze bezigheid verbieden. Vergeet de privacywetgeving ook niet!

Oostenrijk

In Oostenrijk zijn de drone regels vergelijkbaar met die van Frankrijk maar toch net wat anders. Met je drone vliegen mag in Oostenrijk wel mits je beschikt over de juiste licenties. Wanneer je boven bebouwd gebied wil vliegen (oftewel, in het skigebied, de piste en of huizen) met een drone die zwaarder is dan 5KG, dan moet je beschikken over eigenlijk een ROC, vergelijkbaar zoals wij in Nederland hebben.

oostenrijk drone1

oostenrijk drone2

Italie

In Italien zijn ze iets soepeler met de drone regels. Daar mag je gewoon vliegen zonder licentie. Je mag niet boven stad, strand en of nationale parken vliegen. Je moet ook 50 meter afstand houden van mensen met je drone. Uiteraard is er hier ook weer een verzekering verplicht! Een Nederlandse verzekering mag, zolang deze europa dekking heeft.

Zwitersland

Naast Italien is Zwitersland ook niet zo lastig met de drone wet. Ook hier mag je zonder licentie vliegen en wordt er verwacht dat je groepen mensen meid. Als je drone minder dan 500 gram weegt wordt deze gezien als speelgoed drone en mag je alles doen, ook boven mensen vliegen! Weegt je drone daarboven kom dan niet boven mensen massas, vlieg niet boven bebouwing en blijf minimaal 5 KM verwijderd van luchthavens. Check dus goed of bij jou skigebied er een luchthaven zit!

Amerika

Van Europa vliegen wij naar Amerika, hier gaan ook Nederlanders heen om te wintersporten. In de VS zijn de regels op dit moment misschien nog het meest onduidelijk. De FAA, de overheidsinstantie die zich bezig houdt met al het luchtverkeer, heeft namelijk nog steeds geen landelijk verbod ingesteld. Dorpen, steden en staten mogen zelf kiezen welke regels ze in gaan voeren en het resultaat is een grote chaos. Het skigebied Aspen heeft bijvoorbeeld al een droneverbod ingesteld, maar in heel veel andere skigebieden kan je gewoon vliegen met je quadcopter zonder dat er iets aan de hand is. Op dit moment wisselt het dus echt per skigebied en per Amerikaanse staat.

Auteur
Niels Voorn
Author: Niels VoornEmail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
CEO
Ik houd van drones, de techniek en uiteraard wat je er mee kan!