Vodafone test drone tracking and safety systeem

Vodafone test drone tracking and safety systeem
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Vodafone is gestart met het testen van zijn drone tracking and safety systeem. Het bedrijf maakt daarbij gebruik van 4G en IoT om vliegtuigen te beschermen tegen ongelukken en om onopzettelijke of criminele drone-invallen op gevoelige locaties zoals luchthavens, gevangenissen en ziekenhuizen te voorkomen.

Vodafone voegt eraan toe dat de nieuwe technologie de doelstellingen van het European Aviation Safety Agency (EASA) ondersteunt, dat momenteel nieuwe pan-Europese regels ontwikkelt voor het reguleren van drones. Het bedrijf hoopt het systeem volgend jaar uit te brengen. 

Het tracking- en veiligheidssysteem maakt gebruik van het Radio Positioning System (RPS), met een 4G-modem en embedded Sim in elke drone voor realtime tracking, beyond line-of-sight control door de operator, beschermende geofencing (drones keren automatisch terug naar de operator bij het naderen van vooraf bepaalde zones zoals luchthavens en gevangenissen), noodinterventie om autoriteiten in staat te stellen de vliegbaan van de drone te veranderen of te dwingen om te landen en Sim-gebaseerde e-identificatie en eigenaarsregistratie.  

De Vodafone RPS wordt gecombineerd met Artificial Intelligence-algoritmen, ook ontwikkeld door Vodafone, zodat grote aantallen drones op afstand kunnen worden gevolgd en gecontroleerd. Vodafone heeft zijn RPS-onderzoek en intellectuele eigendom in het publieke domein geplaatst zonder licentiekosten. Hiermee wil het het hergebruik en het tempo van droneveiligheid en geolocatie-innovatie wereldwijd versnellen en stimuleren, zo geeft het aan.

Eerste test in Spanje succesvol 

In een trial eind 2017 gebruikte Vodafone zijn 4G-netwerk om een X-UAV drone van 2 kilo en 1,3-meter spanwijdte te besturen. Tijdens de test, een 32 km lange vlucht rond de stad Isla Mayor, nabij Sevilla in Spanje, zond de drone real-time HD-video en vluchtgegevens door, inclusief snelheid, RPS-locatie en GPS-co√∂rdinaten. Verdere proeven worden nu gepland in Spanje en Duitsland voor dit jaar, met de bedoeling om de Vodafone drone tracking- en veiligheidstechnologie beschikbaar te maken voor commercieel gebruik vanaf 2019. 

De technologie achter RPS zal ook worden gebruikt om de functionaliteit van andere IoT-apparaten in de toekomst te vergroten, van bagagelabels tot fietsen. RPS kan GPS in sommige IoT-apparaten ondersteunen of vervangen, waardoor een betere locatietracering mogelijk is, met name binnenshuis.
Auteur
Niels Voorn
Author: Niels VoornEmail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
CEO
Ik houd van drones, de techniek en uiteraard wat je er mee kan!